top of page

REFLEXIÓ I

Per realitzar el blog, ens hem reunit telemàticament diversos dies a la setmana. Primerament vam fer una pluja d'idees per seleccionar aquells punts que volíem tractar en la nostra pàgina web. Les tres participants del grup vam estar d'acord en tractar un tema tan important i present en la societat, com la sostenibilitat.

En realitzar l'storytelling ens va impactar notablement les imatges i la informació que vam trobar a la xarxa. Creiem que aquest recurs pot ser molt útil per conscienciar a l'espectador sobre la situació d'emergència climàtica i ambiental en la qual estem involucrats. 

Pel que fa a les activitats d'idees prèvies, hem decidit fer un trivial de sis preguntes amb múltiples respostes adreçades a alumnes de cicle mitjà relacionades amb l'impacte mediambiental. L'elecció i el desenvolupament de l'activitat va ser difícil, ja que volíem dur a terme una tasca interactiva i innovadora que no fos recorrent. Ens va costar notablement trobar una plataforma on realitzar un trivial interactiu. Després d'informar-nos a través de diversos tutorials vam aconseguir dur a terme la nostra proposta.

 

Estem molt orgulloses del resultat final, atès que creiem que és una proposta didàctica motivadora badesa en el joc. A través de l'storytelling i les propostes didàctiques volem aconseguir un aprenentatge significatiu per part de l'infant.

 


 

REFLEXIÓ II i III

Per acabar el blog, ens hem reunit diversos cops mitjançant videoconferències. D'aquesta manera hem realitzat tots els apartats del blog de manera conjunta, aportant diverses idees i opinions. Considerem que hem treballat molt bé de manera cooperativa i ens hem acabat posant d'acord en els diferents aspectes del blog.

 

Durant la realització de l'activitat d'habilitat geogràfiques, ens va costar triar una tasca que s'adeqüés al tema principal del blog. Però finalment, després de buscar informació vam decidir tractar el tema de la contaminació marina a partir d'un vídeo sobre les Illes de Plàstic. Així doncs, mitjançant la visualització d'aquest vídeo aconseguim conscienciar a l'espectador sobre la realitat actual. A continuació, per consolidar els coneixements vam establir una sèrie de qüestions sobre la contaminació marítima i les característiques de les Illes de plàstic.

 

Seguidament, també hem proposat una activitat vivencial que es pot dur a terme a les escoles on els infants han d'observar i analitzar la contaminació marítima. Així mateix, a partir de la recollida de brossa i la classificació d'aquesta, l'alumnat aprèn hàbits sostenibles. Vam triar aquesta activitat perquè totes les membres del grup apostem per les metodologies que fomentin l'aprenentatge actiu i vivencial.

 

Finalment, per acabar de consolidar aquests coneixements, vam optar per una sèrie de jocs en línia sobre el reciclatge, que permeten que els infants aprenguin de manera lúdica i dinàmica.

 

D'altra banda, vam decidir que l'activitat de ciutadania i valors es basés en una pràctica artística sobre la reutilització dels objectes. Així doncs, vam apostar per una sèrie de treballs manuals nadalencs a partir d'objectes que es tinguessin per casa. D'aquesta manera, els infants aprenen sobre la possibilitat que té reutilitzar els materials i donar-los un segon ús. Els resultats d'aquesta activitat ens els poden enviar al correu i així podrem valorar l'originalitat de cada creació artística.

 

Finalment, vam avaluar els dos blogs dels nostres companys seguint les indicacions establertes. Ens va agradar molt veure la feina d'altres companyes i observar diverses activitats molt originals. Considerem que veure els diferents blogs és molt enriquidor perquè et permet agafar idees, conèixer noves activitats i observar el treball que hi ha al darrere.
 

REFLEXIÓ IV

Després d'haver llegit els comentaris, les diverses opinions i propostes de millora dels nostres companys i companyes sobre el nostre blog, hem realitzat una sèrie de minuciosos canvis.

En primer lloc, ens hem informat sobre el motiu de per què hi havia una activitat dins de l'apartat d'idees prèvies que no es podia visualitzar. Un cop hem descobert el motiu, hem canviat la configuració de l'activitat perquè aquest fet deixes de ser un problema i tothom hi pogués tenir accés directe. 

En segon lloc, fent referència a la mateixa activitat ens van comentar que consideraven que la tasca no permetia que l'alumnat decidís sobre la temàtica en qüestió. Tanmateix, nosaltres considerem que està estructurada des d'aquest punt de vista perquè el professorat pugui observar i adquirir la informació que desitja dels coneixements previs de l'alumnat.

​D'altra banda, amb relació a l'activitat d'habilitats geogràfiques, els grups avaluadors van exposar que en la realització d'aquesta tasca hi havia falta de cooperació. No obstant això, nosaltres havíem plantejat l'activitat perquè es dugués a terme en grup encara que poder no quedava del tot clar i per aquest motiu ho vam tornar a especificar.

​Així mateix, un dels grups va considerar que l'activitat de ciutadania i valors no era adequada per l'àmbit del medi sinó que s'adequava més en altres àmbits com la plàstica. Personalment, nosaltres no hi estem d'acord, ja que és una proposta interdisciplinària que permet treballar la importància de la reutilització de materials a partir de pràctiques manuals.

Finalment, hem corregit una falta d'ortografia d'un dels apartats que ens va trobar el segon grup i hem redactat un altre objectiu específic relacionat amb les propostes didàctiques que volem dur a terme. També ens van plantejar que consideraven que la introducció era breu, però creiem que està redactada de manera clara i concisa per no fer el blog feixuc.

Comenta aquí!

COMENTARI

G8. Paula Rodríguez,  Pau Portils i  Marc Romero

El bloc sobre la sostenibilitat i l’ús sostenible de l’entorn realitzat per la Neus Feixas, la Carla Comino i la Zoe Argelaguet, creiem que pel que fa al format del text i el bloc està presentat amb gust, sempre seguint la mateixa tipologia de lletra i els títols i els subtítols destaquen en cada apartat d'una forma considerable. Per tant, és un bloc suggerent que conté tots els elements i la informació requerida dins la presentació d’aquest. Així mateix, segueixen el mateix patró al llarg de tot el text i el bloc conté una ortografia i una redacció que està molt ben redactada sense cap mena d'errada ortogràfica important. Tanmateix, des del nostre punt de vista, el bloc té una bona riquesa ortogràfica i conté un storytelling correcte i entenedor on s’usa un llenguatge molt clar on es percep clarament la relació amb l’ODS 12 i l’ODS 13. A més, utilitzen una estructura molt clara amb els apartats i els subapartats ordenats d'una forma òptima. Tenint en compte els continguts, que estan molt ben realitzats amb el seu apartat, creiem que els objectius a treballar a través de la proposta didàctica són molt minsos i massa genèrics. Seguidament, creiem el projecte pedagògic que han exposat el duen a terme d'una forma concreta i alhora àmplia, ja que tracten molts temes en relació amb el tema principal, i això afavoreix a la bona adquisició de la informació, a l'hora d’adquirir molts continguts girant al voltant del tema principal. Per tant, totes les idees que es tracten fan referència al mateix concepte i idea, que és la sostenibilitat i l’ús sostenible de l’entorn, és per això que afirmem que és una proposta coherent amb una introducció clara. A més, cal destacar que la justificació dels temes treballats estan molt ben argumentats, ja que creiem que hi ha una bona consolidació d’arguments justificables per posar en context al nen inicialment Per tant, considerem que han profunditzat en com s'ha de tractar aquest tema a les escoles i la finalitat d'això. Pel que fa a l’activitat d’idees prèvies, és una activitat correcta que permet avaluar el nivell de coneixement o actitud de l’alumnat vers al tema de la publicitat i el consum responsable. Tot i això, l’activitat no permet que l’alumnat decideixi sobre la temàtica a tractar o l’activitat a fer i l’activitat de la petjada ecològica, que trobem dins l’activitat d’idees prèvies, no es pot visualitzar per un possible error del grup creador del bloc, per no habilitar l’accés públic a la tasca. No obstant això, és una activitat molt original per realitzar amb el nivell de l’alumnat de cicle mitjà i és molt motivadora i original, ja que empra recursos tecnològics com el Genially que fan que l’activitat sigui més entenedora. Finalment, opinem que és un treball molt original, ja que es nota que tot ha estat redactat per elles i només ens queda felicitar-vos per la feina ingent que heu fet, per obtenir com a resultat aquest bloc tan coherent i original.

COMENTARI

TÍTOL I PRESENTACIÓ

 

Creiem que el títol del blog és correcte i suggerent, ja que està presentat en forma de pregunta i crida l’atenció, a més, quan el llegeixes és fàcil fer-te una idea del tema que tractarà el blog; nosaltres considerem que és una bona manera de donar la benvinguda als lectors i lectores. A dalt i a l’esquerra hi trobem la informació relacionada amb el nom i el cognom de les autores i el títol de l’assignatura. Així mateix, hi trobem una pestanya dedicada únicament a la presentació dels membres del grup, en la qual indiquen els seus interessos, però no hi consten gaires aportacions. També, el logo de la facultat apareix al costat inferior dret de la imatge de la portada i creiem que no s’aprecia gaire. Per aquest motiu, nosaltres suggerim que es podria situar a la barra superior on hi ha la resta d’informació acadèmica i així seria més fàcil identificar-lo.  El blog conté tots els elements que es demanen: hi consten les pestanyes necessàries i bàsiques entre elles la de les activitats, l’espai per deixar el teu comentari en el diari de reflexió i un apartat dedicat a la llista de blogs de la resta de companys i companyes.

 

INTRODUCCIÓ

Trobem que els conceptes i els plantejaments s’expliquen, però de manera breu, per la qual cosa creiem que es podria ampliar i desenvolupar una mica més la informació. Tot i això, les explicacions són clares, ja que les paraules que han utilitzat faciliten la seva comprensió. Han fet servir paraules pròpies, excepte en una ocasió que han citat a un autor per complementar la informació de la introducció. De les idees aportades, creiem que han quedat explicades totes, tot i que alguns plantejaments es poden desenvolupar i aprofundir més.  Pel que fa a l’esment dels ODS, considerem que s’han relacionat adequadament, ja que el tema escollit està vinculat amb les metes que persegueixen els objectius seleccionats per les autores. No obstant això, creiem que es podrien haver estès una mica més; per exemple especificant algun objectiu i comentant la seva relació amb la temàtica del blog o amb alguna activitat de les que hem hagut de realitzar. ​

 

STORYTELLING

El vídeo del grup està ben elaborat i és original. Tot i això, potser es faria més amè si no fossin totes imatges i explicació, és a dir, afegir un vídeo d’elles explicant o fent alguna altra cosa relacionada amb el tema ho faria tot més intrigant.  Utilitzen un llenguatge clar i s'entén l’explicació que donen, encara que de vegades la música de fons estigui bastant alta i costi sentir el què es diu. Des del nostre punt de vista, creiem que el vídeo és atractiu i motivador per donar pas a la investigació de l’alumnat. Així mateix, en tot moment es relaciona i es fa referència indirectament, menys al final, de l’ODS 13 i 12. 

 

ACTIVITAT D'IDEES PRÈVIES

Les activitats que es desenvolupen en l’apartat d’idees prèvies són molt encertades i donen lloc al coneixement de diversos continguts dels infants. De la mateixa manera, a partir d’aquestes es poden assolir els objectius previs i que l’alumnat connecti el tema proposat amb els seus interessos. Creiem que les activitats poden motivar molt als infants i ajudar-los a conèixer i a desenvolupar més els aprenentatges interioritzats. L’activitat en general d’idees prèvies és adequada al nivell de l’alumnat que han exposat, cicle mitjà.  Quant a últim aspecte a destacar, com a grup pensem que hi ha una falta d’ortografia al blog, exactament en aquest apartat d’idees prèvies. A la primera activitat que s’exposa hi ha una explicació abans de començar el qüestionari on el “que” creiem que ha d’anar amb accent, ja que fa referència a allò que han de saber els infants. No obstant això, potser és considerat correcte de les dues maneres no n'estem segures.

G9. Aida Parra, la Júlia Trias i l'Andrea Martín

COMENTARI

G8. Paula Rodríguez,  Pau Portils i  Marc Romero

L'activitat d'habilitats geogràfiques del bloc sobre la sostenibilitat i l'ús sostenible de l'entorn realitzat per la Neus Feixas, la Carla Comino i la Zoe Argelaguet és una proposta didàctica molt original, atractiva i ben dissenyada que permet incentivar l'interès de l'alumnat pel tema tractat, mitjançant eines com mitjans audiovisuals o l'anàlisi del paisatge, a través de l'observació in situ dels residus que s'hi poden trobar a una platja. La realització de l'activitat, no només permet que l'alumnat estigui motivat, sinó també que aquest pugui decidir a quin lloc fer l'anàlisi de residus, que proposa l'activitat. Malauradament, és una activitat que no fomenta el treball cooperatiu i la cohesió de grup, però és una proposta que no conté faltes d'ortografia ni gramaticals, que és molt adequada al nivell de l'alumnat en què proposen treballar aquest tema segons el currículum. Pel que fa a l'activitat de ciutadania i valors, és una proposta que permet fomentar el pensament crític i reflexiu dels alumnes, posant a la pràctica aquells regals que podem comprar i quins no segons el seu impacte al medi ambient. També cal destacar que és una activitat que permet connectar el tema d'aprenentatge amb els coneixements previs de l'alumnat, consolidats a les anteriors activitats del blog, i permet als alumnes decidir les creacions nadalenques que poden realitzar mitjançant materials reutilitzables. Així mateix, creiem que és una didàctica motivadora per consolidar i posar en pràctica els coneixements apresos anteriorment i també permet veure a través de les creacions nadalenques quin membre de l'alumnat ha après millor el tema que es volia treballar. L'activitat, que no presenta faltes d'ortografia ni gramaticals, creiem que és una proposta didàctica ben pensada, però és xocant i incongruent treballar-la dins l'àrea del coneixement del medi, ja que és impropi crear composicions nadalenques dins aquest àmbit. Per aquest motiu creiem que és una proposta més adient per treballar-la dins l'àmbit artístic, on a través d'una comunicació prèvia entre el docent que realitza l'assignatura de l'àrea del coneixement del medi amb el de plàstica, es puguin posar d'acord i relacionar la proposta treballada a medi per aplicar-la a plàstica i així conscienciar a l'alumnat sobre la temàtica treballada a medi.

ACTIVITAT HABILITATS GEOGRÀFIQUES 

Abans de tot, comentar que les activitats s’haurien d’haver redactat com si s’estiguessin explicant als docents i no a l’alumnat. L’activitat d’habilitats geogràfiques no fomenta el treball cooperatiu ni la cohesió de grup, perquè en principi sembla estar enfocada a tot el grup-classe, però de manera individual. En canvi, sí que permet incentivar l'interès de l’alumnat, perquè aquesta activitat està dividida per: veure un vídeo explicatiu sobre les conseqüències de no reciclar, unes preguntes per reflexionar, tenir un aprenentatge vivencial i, al final de tot, activitats per continuar aprenent. Per tant, permet motivar a l’alumnat per l’aprenentatge del tema. Aquesta activitat geogràfica es basa en l’estudi de l’habilitat geogràfica de treball de camp i d’anàlisi del paisatge, ja que han d’anar a la platja més propera per analitzar la brossa que trobin, classificar-la en una graella i reciclar un cop han acabat. Les activitats estan ben dissenyades i es presenten en un format atractiu per l’alumnat. A més, estan adequades en el nivell proposat, però potser s’haurien d’incloure una o dues activitats més que impliqui a l’alumnat la descoberta del seu municipi mentre que aprendrà altres habilitats geogràfiques.

 

ACTIVITAT CIUTADANIA I VALORS  

L’activitat proposada dóna pas al pensament reflexiu dels infants, ja que han de crear un treball manual amb materials reciclables. No obstant això, creiem que falta estendre una mica l’activitat o elaborar-ne una conjuntament amb la que tenen per tal de desenvolupar el pensament crític en els infants. Pensem que és important que l’activitat de ciutadania i valors pugui donar l’oportunitat a l’alumnat a reflexionar més i poder criticar tot el que no veuen bé. L’activitat en si permet que els infants es motivin a aprendre sobre el tema, ja que els treballs manuals són una bona manera de deixar-los crear sols i de la forma que vulguin sense tenir unes ordres del docent establertes. De la mateixa manera, la proposta permet connectar el tema amb els coneixements previs de l’alumnat, així com totes les activitats estan dissenyades per ser atractives de cara a l’alumnat. Finalment, l’activitat és adequada a cicle mitjà, tot i que considerem que falta una reflexió més, ja que el seu nivell ho permet. Pel que fa a faltes d’ortografia, no n’hem trobat.

COMENTARI

G9. Aida Parra, la Júlia Trias i l'Andrea Martín

bottom of page